Egaliseren van bestaande chapevloeren

PERFECT EGALISEREN

Divider text here

Waarom ?

Divider text here
De egalisatie van vloeren geschiedt met al dan niet gebruiksklare producten die bestemd zijn om dekvloeren en andere ondergronden geschikt te maken voor een vloerbedekking. De voornaamste rol van deze bewerking is de correctie van oppervlaktegebreken van de ondergrond, de verbetering van de gladheid, en het verzekeren van een stevig, gezond en stofvrij oppervlak voor de plaatsing van de bedekking. (bron wtcb)

Aangezien dit maar een dunne laag is, laten soepele vloerbekledingen zoals kurk en pvc stroken geen noemenswaardige correctie van de onvolkomenheden in de ondergrond toe. De toleranties op het afgewerkte werk worden bijgevolg in sterke mate bepaald door de toleranties op de ondergrond.

De beoordeling van het uitzicht van dergelijke afwerkingen mag in geen geval plaatsvinden bij tegenlicht of scherende lichtinval. De oplevering dient steeds te gebeuren bij daglicht, met het blote oog, loodrecht op het te controleren oppervlak en vanop een minimale afstand van 1,5 m voor vloerbedekkingen. Zelfs wanneer men vóór de plaatsing van een elastische vloerbedekking een egalisatielaag aanbrengt om de specifieke oppervlaktegebreken van de ondergrond te corrigeren, is het niet uitgesloten dat onder bepaalde omstandigheden (bv. bij een scherende lichtinval door grote raampartijen) zelfs de kleinste onvolmaaktheden zichtbaar blijven.” (bron wtcb)

De egalisatie is doorgaans beloopbaar na 5 uur. Na 48 uur is deze uitgedroogd en kan de vloer geplaatst worden. Deze tijden zijn afhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid,…

Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6 procent BTW tarief

Werkwijze ?

Divider text here
Egaliseren kan op verschillende ondervloeren zoals tegels, chape, hout, beton,… 
Er wordt steeds een hechtingsprimer gebruikt, nadien wordt de egaline aangebracht. De totale standaarddikte bedraagt doorgaans 2mm. De egaline moet eerst uitharden (na 5 uur beloopbaar) en uitdrogen (ongeveer 2 dagen) en wordt voor de plaatsing van de vloer best opgeschuurd.